چمن و انواع چمن گیاهانی علفی و یکپارچه با برگهای باریک می باشند که از پایه شروع به رشد میکنند، این گیاهان تک لپه ای بوده اند و از خانواده ی گیاه پاسیا محسوب می شوند. انواع مختلفی از چمن وجود دارد ولی در بیشتر موارد از متداول ترین نوع موجود برای پوشاندن سطح زمین استفاده می شود.

چمن علاوه بر زیبایی منحصر به فرد نقش بسزایی در تصفیه ی هوا و کاهش آلودگی دارد،و به همین علت سعی می شود در زیبا سازی فضاهای شهری به طور عمده مورد استفاده قرار گیرد.
چمن ها قابلیت رشد در مناطق بسیار سرد و یا بسیار خشک را دارا میباشند و به همین دلیل از نظر دمایی به دو دسته ی گرمسیری و سردسیری تقسیم می شوند.

انواع چمن

چمن های سردسیری:

چمن های سردسیری سازگار با دمای ۱۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد هستند و بهترین زمان کشت آنها اواخر تابستان و یا اوایل پاییز میباشد.

۱- بنت گرس خزنده (creeping bent grass):

این چمن یکی از مرغوب ترین نوع چمن های سردسیری محسوب می شود که عمده مصرف آن در زمینهای گلف،تنیس و… میباشد.
چمن بنت گرس تراکم بسیار بالایی دارد به همین دلیل پوشش خوبی را فراهم می سازد. این چمن پاخور نسبتا خوبی دارد ولی نسبت به خشکی و آفتاب طولانی مدت مقاومت کمی از خود نشان می دهد.

۲- چمن رای گرس چندساله (Perennial Ray Grass):

این چمن دارای ریشه های با عمق کم میباشد ولی در عین حال پاخور خوبی دارد. برگ های آن سبز تیره و براق است،رشد سریع و قابل توجهی دارد و در زمستان های سرد به خوبی دوام می آورد.
با وجود تمام مزایای این چمن،به دلیل ریشه های کم عمق گاهی در حین چمن زنی، چمن از ریشه کنده شده و یا برگ های آن پاره می شوند.

۳- چمن فستوکا که خود به سه دسته تقسیم می شود:

۱-۳ فستوکای بلند (Tall Fecue):

چمنی بسیار متراکم است و پاخوری عالی دارد که در تمامی فصول سال سبز می باشد ، به همین جهت در چمن کاری زمین های ورزشی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
بافت درشتی دارد و نسبت به سایرچمن های سردسیری مقاومت بیشتری نسبت به گرما دارد.نکته ای که باید نسبت به آن توجه داشت این است که هرگز نباید بذر فستوکای بلند را با بذر سایر چمن ها مخلوط کرد،زیرا زبری و بلندی آن باعث می شود در مقابل سایر چمن ها علف هرز به نظر برسد

۲-۳ چوینگ فستوکا (chewing fescue):

این چمن،چمنب بسیار ظریف میباشد و عمق ریشه ای متوسط دارد ، رشد آن به صورت کپه ای است و نسبت به سرما و خشکی مقاومت نسبتا خوبی دارد ، به همین دلیل برای محل هایی با رفت و آمد کم مناسب است. به علت عمق متوسط ریشه ، امکان کنده شدن چمن زیاد است و همچنین کمی دیرتر ترمیم می شود.

۳-۳ فستوکا خشن (Hard fecue):

این نوع فستوکا بسیار متراکم و ظریف است و عمق ریشه ای متوسطی دارا میباشد. این چمن نسبت به سایر به سایر فستوکا ها رشد کمتری دارد و به طبع به تعداد دفعات چمن زنی کمتری نیاز دارد. نسبت به سرما و خشکی بسیار مقاوم است ، پس به ای نکته توجه کنید که فستوکا خشن نباید به تعداد دفعات زیاد مورد آبیاری قرار گیرد. به علت سختی زیاد چمن ،چمن زنی آن دشوارتر است و معمولا پس از چمن زنی ،قسمت هایی از چمن پاره و بدرنگ میشوند.

۴) کنتاکی بلوگراس:

این چمن بافت ریز تا متوسطی دارد و ریشه آن بسیار عمیق است. این چمن با برگ های قایقی اش از سایر چمن ها متمایز شده ولی درکل چمنی است که پاخور متوسطی داشته و بسیار نسبت به خشکی حساس است ، و در اثر کم آبی به سرعت نابود می شود.

چمن های گرمسیری:

این چمن ها برای رشد به دمای ۲۷ تا ۳۰ درجه نیاز داشته و بهترین زمان بذر پاشی آنها آواخر بهار یا اوایل تابستان است.

۱) برمودا گراس یا آفریقایی ( Hybrid Bermuda Grass)

این چمن بافتی متراکم ، ریز تا متوسط دارد و دارای ریشه های عمیق میباشد. به همین دلیل نیاز به مراقبت کمتر و پاخوری عالی دارد ، مقاوم زیادی در برابر گرما ، خشکی و شوری دارد، ولی به ندرت میتواند دمای پایین و کمبود نور را تحمل کند. این چمن به صورت رولی یا بذر پاشی بسیار استفاده میشود و همچنین در نوع چمن اسپورت بسیار از آن بهره گرفته می شود.

۲) چمن باهیا گراس

این نوع چمن از نوع بوده و دارای طول عمر بالا می باشد ، ریشه های عمیق و پاخوری عالی دارد. برخلاف بسیاری از انواع چمن که در شرایط خاص رشد میکنند ، این چمن در هر محیطی حتی خاک های ماسه ای یا غیر حاصلخیز رشد قابل توجهی دارد و نسبت به سایر چمن های گرمسیری ، مقاومت بیشتری نسبت به سرما دارد. ، اما کمی ناپایدار است و نیاز به تعداد دفعات چمن زنی بیشتری برای تشکیل یک چمن یکدست دارد. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که بذر این چمن را نباید با بذر چمن های ظریف مخلوط کرد ، زیرا در این صورت به شکل علف هرز دیده میشود.

۳) چمن سنتی پدگراس (Centipede Grass):

چمنی بسیار زیبا ، به رنگ سبز روشن و بافت متوسط تا ریز می باشد ، و قدرت رشد بالایی دارد، به صورتی که علف های هرز هرگز نمی توانند به آن غلبه کنند . مانند سایر چمن های گرمسیری نیاز به مراقبت کمی داشته و نسبتا سازگار است. پاخور خوبی ندارد و نسبت به سرما حساس است و سرما باعث قه وه ای شدن سا قه های آن می شود. نیاز به آبیاری زیادی دارد و به طبع در برابر خشکی مقاوم نیست.

۴) چمن دایکوندرا (Dichondra):

نوعی چمن رونده محسوب می شود و با استفاده از برگ های پهن ، کوچک و سبز رنگش تمامی زمین را دربر می گیرد. نمی توان گفت دایکوندرا چمنی متراکم است ولی بسیار در پشت و زیبا به نظر می آید و زیبایی آن مانع استفاده از چمن زن می گردد. نسبت به سرما کمی حساس بوده و ظاهرش در زمستار درخور تغیراتی می شود. آبیاری منظم دایکوندرا باعث تحریک ریشه آن شده و ریشه اش قوی می شود ولی نه آنقدر قوی که مناسب بازی های سنگین و رفت و آمد باشد.

4.8/5 - (41 امتیاز)