دیوار سبز، نوعی دیوار پوشیده شده از گیاه است که با عنوان گرین وال هم شناخته می شود. در بسیاری از ساختمان های قدیمی، دیوار سبز به صورت طبیعی رشد می کند. این ساختمان ها نمای زیبایی دارند و به همین دلیل برخی دوست دارند که دیوار ساختمان خود را به این شکل طراحی کنند. دیوار سبز امروزه در فضای داخلی و بیرونی ساختمان ها و دیوار حیاط و محوطه ویلاها و … طراحی و اجرا می شود.
دیوار زنده، باغ های عمودی ، دیوار های زیستی و دیوارهای پیچیده گیاهی عمودی (VCWV ) هم عناوین دیگری هستند که در فضای کارشناسی برای دیوار سبز به کار برده می شوند. دیوار سبز علاوه بر کارکرد زیبایی شناختی، مزایای دیگری هم دارد که از آن جمله می توان به حفاظت از سازه ها اشاره کرد.
انواع دیوار سبز
دیوار سبز مدولار
یکی از رایج ترین انواع دیوار سبز، مدل مدولار است که برای ساخت و اجرای آن از داربست استفاده می شود. این سازه ها گیاه بالارونده را نگه میدارند و می توان با استفاده از آنها به گیاه فرم داد تا اشکال و منحنی های خاصی ایجاد شوند.
نمد پلیمری
یکی از انواع دیوار سبز، نمد پلیمری است. این مدل از پارچه های قابل زهکشی نمدی ساخته شده است که به شکلی خاص تا خورده و روی قاب های زیرساخت، نصب می شوند. به این ترتیب، می توان چند گلدان یا محفظه روی آنها ایجاد کرده و کشت عمودی ردیفی در آنها ایجاد کرد.
در این سبک از دیوارها، گیاه ها در غلاف های اولیه قرار می گیرند. نکته دیگر این که نمد پلیمیری، جدیدتر است و تهویه ای مناسب در آن وجود دارد که شرایط نگهداری از دیوار سبز را راحت تر می کند.
دیوار سبز هیدروپونیک
دیوار سبز هیدروپونک هم یکی دیگر از انواع دیوار سبز است که کشت گیاه در آن، بر پایه آب انجام می شود. درواقع خاک در این نوع دیوار سبز وجود ندارد و تمام مواد معدنی و هرآنچه که گیاهان لازم دارند، از طریق آب تامین می شود. جالب است بدانید که پیش از اجرای گرین وال هیدروپونیک، باید طرح مورد نظر ترسیم شود و سپس گل ها و گیاهان بر روی آن قرار گیرند.
دیوار سبز کابلی
اگر فضایی نیاز به گیاهان پرشاخ و برگ داشته باشد که سریع رشد کنند، از دیوار سبز کابلی برای آن فضا استفاده می شود. در این سیستم، یک سری توپی فولادی وجود دارد که قابلیت عبور کابلها و کشش و انقباض آنها از میان یکدیگر را جهت شکل گیری شبکه مورد نظر فراهم می کند.
دیوار سبز شبکه ای
دیوار سبز شبکه ای درواقع یک سازه نازک است که توسط یک حائل، به دیوار وصل می شود. شبکه های سیستمی برای نگهداری از گیاهانی کاربرد دارند که بسیار آهسته رشد می کنند و نیاز به پشتیبانی و رسیدگی بیشتری دارند.
مزیت استفاده از دیوار سبز
به عنوان بخشی از مهم ترین مزایای دیوار سبز، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از ورود گرد و غبار به داخل ساختمان
- کاهش دمای هوا در فصول گرم سال
- بهبود وضعیت محیطی در داخل و فضای خارج ساختمان
- جلوگیری از ایجاد آلودگی های صوتی (به دلیل عایق بودن در برابر صدا)
- جذب CO2 از هوای محیط اطراف و تولید اکسیژن
- فیلتراسیون مناسب در مقابل مواد مضر
- تثبیت سرما در تابستان
- جلوگیری از خروج و هدررفت گرما در زمستان
- ایجاد خنکی از طریق عملیات تبخیری گیاهان
- ایجاد سایه مناسب و جلوگیری از ورود نور خورشید
- افزایش ارزش ملک
- حفظ و نگهداری گونه های مختلف گیاهی
نحوه اجرای دیوار سبز
برای اجرای دیوار سبز، باید مراحل مشخصی را به صورت کامل انجام داد که عبارتند از:
انتخاب مکان مناسب
بسیار مهم است که فضای سبز، روی دیوار محکم و در جای مناسب، اجرا شود. دیوارهای قدیمی ساختمان، دیوارهای جانبی کور و بلند، دیواره های پارکینگ ها، بزرگراه ها و مراکز صنعتی و کارخانه ها، فضای داخلی اماکن عمومی و فضای داخلی ساختمان ها و لابی، بخش هایی هستند که می توانید از آنها به عنوان یک دیوار استاندارد برای اجرای دیوار سبز استفاده کنید. نکته مهم در انتخاب مکان مناسب، توجه به بار اضافی است که به ساختمان و سازه وارد می شود.
انتخاب مجری حرفه ای
اجرای دیوار سبز، نیاز به مهارت، تجربه و اطلاعات و دانش فنی به روز دارد. بهتر است در انتخاب تیم اجرا کننده این سازه، نهایت دقت و وسواس را به خرج دهید تا شاهد بهترین نتیجه از کار باشید. رامش گل، با حرفه ای ترین مجریان در زمینه اجرای انواع دیوار سبز، در کنار شماست.
انتخاب سیستم ساخت
در مرحله سوم اجرای دیوار سبز، باید سیستم ساخت این سازه را انتخاب کنید. دیوار زنده (پانل های مدولار) یا نمای سبز (گیاهان بالارونده) دو سیستم ساخت رایج هستند که باید با توجه به بودجه و فضایی که در اختیار دارید، یکی از آنها را انتخاب کنید. البته می توان از ترکیب این دو مدل هم استفاده کرد.
نورپردازی
یکی از مراحل مهم در اجرای دیوار سبز، نورپردازی است. اگر این مرحله به درستی و با سلیقه انجام شود، زیبایی بصری فضا چند برابر خواهد شد. درواقع نورپردازی خوب، به بیشتر و بهتر دیده شدن دیوار سبز کمک می کند.
انتخاب گیاهان
پس از طی مراحل قبلی، نوبت به انتخاب گیاهان برای دیوار سبز می رسد. دقت کنید که گیاه باید بومی منطقه باشد یا با اقلیم محل مورد نظر سازگاری داشته باشد. همچنین بهتر است از گیاهانی استفاده کنید که نیاز به آب کمتر و هرس کمتری داشته باشند. پیشنهاد می کنیم برای اجرای دیوار سبز، از گیاهان با عمق ریشه کم استفاده کنید؛ به این دلیل که بستر رشد گیاهان در دیوار سبز کم است.
انتخاب و اجرای سیستم آبیاری
در این مرحله اجرای دیوار سبز، باید سیستم آبیاری را انتخاب و اجرا کنید. بسته به بودجه خود، می توانید انواع مختلفی از نوع آبیاری سنتی و دستی، آبیاری قطرهای اتوماتیک و یا هوشمند را به عنوان سیستم آبیاری انتخاب کنید. در صورت تمایل و وجود شرایط، میتوانید از سیستم های ذخیره آب باران استفاده کنید تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب، هزینه کمتری داشته باشید.
قیمت دیوار سبز
برای قیمت گذاری دیوار سبز به نکات و معیارهای بسیاری توجه می شود. جنس سازه، مدل و متریال به کار رفته در آن، ابعاد، برند و حتی نحوه نصب، برخی از مهم ترین معیارها در تعیین قیمت دیوار سبز به شمار می روند. دیوار سبز مدولار، قیمت متفاوتی با مدل کابلی دارد. دیوارهای شبکه ای هم به شکل دیگری قیمت گذاری می شوند.
البته دیوار سبز مصنوعی هم توسط شرکت های زیادی تولید می شود که قیمت گذاری آن به طور کلی متفاوت است. در مجموع مبلغی که شما برای خرید و نصب و اجرای دیوار سبز پرداخت می کنید، نوعی سرمایه گذاری است؛ چون این سازه علاوه بر زیبایی که به ساختمان شما می دهد، مزایای متنوعی نیز دارد.
معایب دیوار سبز
در کنار تمام مزایا و محاسن دیوار سبز، این سازه معایب و ایراداتی هم دارد که شامل موارد زیر هستند:
- نشست دیوار در صورت رعایت نشدن استانداردها هنگام اجرای دیوار سبز
- نفوذ آب و نم و رطوبت به مرور به داخل دیوار اصلی، به مرور زمان
- کاهش زیبایی بصری دیوار، در صورت استفاده از گیاهان نیازمند به زهکشی
- رشد حشرات در صورت عدم استفاده از آفت کش
- هزینه بسیار بالای نصب و اجرای دیوار سبز
- هزینه و شرایط سخت نگهداری از گیاهان