در مطالب قبلی راجع به طراحی فضای سبز صحبت کردیم. امروز در خصوص یکی دیگر از المان های فضاهای عمومی یعنی نورپردازی، نکاتی را بررسی می کنیم. نورپردازی محوطه، یک اقدام بسیار مهم در جهت زیباسازی هرچه بیشتر فضاهای مختلف است. با این کار می توان یک فضای سرد و بی روح را به محلی برای تفریح، استراحت و … در دل شب تبدیل کرد.
اما نورپردازی محوطه چگونه انجام می شود؟ چه روشهایی برای انجام این کار وجود دارد؟ چه تجهیزاتی برای این منظور مورد نیاز است؟ تیم مجرب رامش گل ضمن ارائه بهترین و مدرن ترین طراحی ها برای نورپردازی محوطه، توجه شما را به نکاتی در این خصوص، در ادامه مطلب جلب می کند.
نورپردازی محوطه فضای سبز
در نورپردازی محوطه فضای سبز، می توان از درخت ها و گیاهان به عنوان عناصری مهم و کاربردی استفاده کرد. درخت ها و گیاهان موجود در محوطه، به شما این امکان را می دهند که المان هایی با رنگ های متفاوت، در ترکیب با رنگ سبز ایجاد کرده و زیبایی فضا را چندبرابر کنید.
با استفاده از نور سفید، می توانید تنه درخت را روشن تر نشان دهنده و حس دلچسب آن را چند برابر کنید. رنگ فیروزه ای هم سبزی برگ ها را بیشتر جلوه می دهد تا فضایی گرم و زیبا داشته باشید. فضای سبز، عنصری بسیار مهم در نورپردازی محوطه است که می توان استفاده های بی شماری از آن کرد.
نورپردازی محوطه ویلا
در نورپردازی محوطه ویلا باید جسورانه عمل کرد. استفاده از رنگ های ملایم، صمیمیت فضا را چند برابر کرده و در کنار آن، استفاده از لامپ های LED، نور خوبی را در محوطه ایجاد می کند. می توانید با انتخاب رنگ های چشمگیر جسورانه عمل کنید یا این که با انتخاب رنگ های ملایم تر فضای صمیمانه ای ایجاد کنید.
دقت کنید که استفاده از هایلایت هایی با نوردهی بسیار زیاد، باعث آزار چشم افراد شده و در نورپردازی محوطه، توصیه نمی شود. حتی می توان مسیر ورودی ویلا، باغچه ها و محوطه حیاط را نیز نورپردازی کرد تا امکان استفاده از آن در هنگام شب هم فراهم شود.
انواع نورپردازی محوطه
نورپردازی مسیر
می توان گفت که رایج ترین روش برای نورپردازی فضاهای مختلف، نورپردازی مسیر است. به هر حال مسیرهای رفت و آمد در هر فضایی، اهمیت خاصی دارند و همواره تردد در آنها وجود دارد. لذا این مسیرها باید نورپردازی درستی داشته باشند تا ترددها نیز به درستی و با کمترین میزان خطر و محدودیت انجام شوند. چراغ هایی که در نورپردازی مسیر استفاده می شوند، معمولا از نوع پایه دار هستند.
نورپردازی رو به بالا
شیوه دیگر نورپردازی محوطه، نورپردازی رو به بالاست که در آن از چراغ هایی شبیه به نورافکن استفاده می شود. معمولا از این روش برای روشن کردن یک المان بلند، مثل درسخت، ساختمان و … استفاده می شود.
نورپردازی سایه نما
نورپردازی سایه نما با این هدف انجام می شود که فضای پشتی یک جسم یا دیگر اجزای یک محوطه روشن شوند. اگر اصطلاح ضد نور را شنیده باشید، باید بدانید که به این نوع از نورپردازی محوطه اطلاق می شود. معمولا تجهیزات نورپردازی در این روش مخفی می شوند تا جنبه هنری و زیبایی شناختی کار، بیشتر نمایان شود.
نورپردازی سایه ای
نقطه مقابل روش سایه نما، نورپردازی سایه ای است. در این نوع از نورپردازی محیط، تلاش می شود که سایه ای از المان یا جسم، به شیوه های مختلف تشکیل گردد.
نورپردازی مهتابی
نورپردازی مهتابی، همانطور که از نامش پیداست، با هدف شبیه سازی نور ماه انجام می شود. معمولا برای نورپردازی درختها از این روش استفاده می شود.
نورپردازی وال واش
روش وال واش یا گسترده، نوع دیگری از نورپردازی محوطه است که در آن چراغ ها و تجهیزات را در فاصله حداقل 12 اینچی دیوار یا سطح مورد نظر قرار می دهند. نور در این روش به صورت یک لایه کاملا یکدست دیده می شود.
طراجی و اجرای نور پردازی محوطه
طراحی و اجرای نورپردازی محوطه اهمیت بسیاری دارد و می تواند میزان رضایت کاربر را تعیین کند. می توان در طراحی این فرایند، از المان های جذابی همچون نور و سایه استفاده کرد. می توان درختها، ستون ها، دیوارها و هر چیز دیگری در محیط را در نقشه و طرح اولیه نورپردازی مورد استفاده قرار داد. اگر تیم اجرای نورپردازی محوطه با دانش روز دنیا آشنایی داشته باشند، می توانند با بهره گیری از جدیدترین طرح های روز، محیطی با نورپردازی بکر و منحصر بفرد بسازند. چند اصل مهم و کاربردی در اجرای این عملیات وجود دارد که با توجه به آنها می توان یک نورپردازی متفاوت را به اجرا درآورد. این اصول عبارتند از:
مقدار و شدت نور در حدی باشد که امکان تشخیص چهره افراد از فاصله ۵ متری توسط دوربین های مدار بسته وجود داشته باشد.
با توجه به احتمال بالای وقوع جرم در فضاهای تاریک، باید تا حد امکان نور این فضاها را افزایش داد.
برای کاهش مصرف برق، بهتر است تا حد امکان از سیستم های اتوماتیک مانند چراغ های سنسوردار و تایمردار در اجرای نورپردازی محوطه استفاده کرد.
می توان با استفاده از تقارن و نظم در نورپردازی، آزار دیدن چشم افراد را به حداقل رساند.
در طراحی نورپردازی محوطه باید به این نکته توجه ویژه شود که اجرای نورپردازی و المان های نوری، برای همسایگان مزاحمتی ایجاد نکند.
زاویه تابش نور پروژکتورها و چراغ ها به گونه ای تنظیم شوند که نور به صورت مستقیم با چشم افراد برخورد نداشته باشد.